Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Termőföldbe fekteti a pénzt a
  2007-09-24 21:49:07, hétfő
 
  Termőföldbe fekteti a pénzt a lakásmaffia Téma: ingtalanos bűnszövetkezetek Magyarországon

2007-09-24. 18:13:30

A jogszabályok szigorítása következtében mára évi száz-százötvenre csökkent a lakásmaffia áldozatainak száma, a károsultak többnyire elesett, idős emberek. Az ingatlanra specializálódó bűnszövetkezetek következő célpontja a termőföld lehet.


Szomorú kilátások. A lakásmaffia áldozatainak száma csökken, a póruljártak helyzete azonban szinte reménytelen (Fotó: Hegedüs Róbert)

Ha csupán a statisztikai adatokat nézzük, a lakásmaffia tevékenysége mára marginális jelenségnek is tekinthető. Hiszen az ingatlannal kapcsolatos bűncselekményeken belül aránya a néhány évvel ezelőtti negyven százalékról nyolcra csökkent. Az elmúlt két évben mintegy háromszáz bejelentés érkezett a rendőrség zöldszámára - mondta a Magyar Hírlapnak Balogh Róbert, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kaptár alosztályának vezetője. A Kaptár Budapesten működik, ugyanis a lakásmaffia tevékenységi köre 95 százalékban a fővárosra korlátozódik. Annyi történt, hogy másfél évtized után a jogszabályokat nagyjából a valósághoz igazították.

Szabályozási szigor

A földhivatalban már kötelező elkérni a személyes adatokat, ha valaki bele akar tekinteni egy tulajdoni lapba. Ez vonatkozik a másolatra, hiteles másolatra és az egyszerű betekintésre is. Ha a tulajdonosi lapra bármi rákerül, az érintettet SMS-ben értesítik. Igaz, a szolgáltatást előre meg kell rendelni az ügyfélszolgálatokon. Fizetség ellenében a bankok, közigazgatási intézmények, önkormányzatok, közjegyzők, ügyvédi irodák interneten keresztül is hozzáférhetnek a földhivatali adatokhoz. A lakástörvény 2006. március 31. óta hatályos módosítása értelmében csak írásban lehet érvényes lakásbérleti szerződést kötni. A rendeltetésszerű használat ellenőrzésére elméletben - és a jelek szerint egyre inkább a gyakorlatban is - kizárja az önkormányzati lakások átjátszását, a bérleti jog illegális eladását.

Idősek veszélyben

Balogh Róbert azt tanácsolja, hogy minden esetben saját ügyvéddel kössük meg az adásvételi szerződést, és figyeljünk jobban az idősebb családtagjainkra. Szerinte ugyanis a jelenlegi elkövetési módszerek az időseket, az értelmi fogyatékkal élőket és a szenvedélybetegeket érintik. "Az utóbbi időben életjáradék és eltartási szerződések megkötésével jutottak az elkövetők ingatlan vagyonhoz." A tulajdonjog a felek közötti megállapodás értelmében a vevőt illeti meg, az eredeti tulajdonos haszonélvezeti jogot és járadéki jogosultságot szerez. A havi illetményt nem utalják át, általános gyakorlat, hogy utólag a járadéki jogosultságról is lemondatják a mit sem sejtő lakástulajdonost.

"2001-re csökkent az erőszakos bűncselekmények száma, helyette a hamis személyi igazolvánnyal elkövetett visszaélések jöttek divatba" - mondta Balogh Róbert. A hamis okmányokkal ezután az ingatlan-nyilvántartásban módosított adatokkal adták el a lakást vagy használták fedezetül banki hitel igénylésekor.

Egy kriminalisztikai tanulmány szerint a rendszerváltozás előtt hasonló esetekre elvétve volt csak példa, a lakásmaffiának a lakásprivatizáció teremtette meg a terepet a zavarosban való halászásra. A lakásmaffia virágkora az ezredfordulóra tehető.

A közhiedelemmel ellentétben ma már nem jellemzők a csoportosan - tehát ingatlanközvetítő, önkormányzati lakásügyi előadó és ügyvéd alkotta klikk által - elkövetett visszaélések. "Egy ember is gond nélkül elkövetheti a bűncselekményt, ha jó a kommunikációs készsége. Főként a már említett idősebb korosztálynál fontos, hogy egyfajta bizalmi viszony alakuljon ki a felek között" - mondta Balogh Róbert.

A hamis okmányokkal kötött szerződések esetében sajnos nagyon alacsony a felderítési arány.

Pénzt a földbe

A lakásmaffia működési területe tehát mára beszűkült, ráadásul az ingatlanpiaci boomnak is vége. Mi a megoldás? Hová lehet befektetni a felszabadult pénzt? A tapasztalatok szerint az ingatlanbűnözők a falvakba tették át működési területüket.

Elsősorban a nemzeti földalapban lévő állami földek felvásárlására szerveződnek kétes üzleti körök, amelyek a kisebb tulajdonszerzési illetékfizetési kötelezettség és a majdani továbbadásból remélt busás haszon reményében hajlandók a tényleges piaci értéknél is többet fizetni a felkínált területekért. Ha 2011-ben megszűnik - nem kizárható, hogy a korlátozást már 2009-ben feloldják, noha egyelőre ez nincsen napirenden - az uniós állampolgárok földvásárlási moratóriuma, borítékolhatóan elszabadulnak a hazai termőföldárak. A lakásmaffia nagy valószínűséggel már erre az időszakra készül.

A tendencia erősödni fog

"Országjárásom során tapasztaltam, hogy egyre több olyan ember jut termőföldhöz, aki nyilvánvalóan nem megművelni kívánja" - mondta Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Szövetség elnöke. Szerinte a jövőben ez a tendencia csak erősödni fog, és ez katasztrofális helyzetet teremthet. "Itt lenne az ideje, hogy a törvényhozók szabályozzák a földhöz jutás kérdését, ahogy azt már a legtöbb európai országban megtették" - mondta az ellenzéki politikus, példának hozva fel a rendkívül szigorú lengyel szabályokat.

[Forrás: http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=135963]
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tulajdonszerzési, bűnszövetkezetek, rendeltetésszerű, kriminalisztikai, rendszerváltozás, nyilvántartásban, lakástulajdonost, családtagjainkra, valószínűséggel, borítékolhatóan, bűncselekmények, illetékfizetési, ingatlanbűnözők, ezredfordulóra, bűncselekményt, jogszabályokat, felvásárlására, haszonélvezeti, specializálódó, magyarországon, önkormányzatok, hozzáférhetnek, közhiedelemmel, földhivatalban, katasztrofális, jogosultságról, lakásmaffiának, szolgáltatást, jogosultságot, elszabadulnak, alosztályának, főkapitányság, önkormányzati, termőföldárak, állampolgárok, kötelezettség, lakásmaffia Téma, jogszabályok szigorítása, lakásmaffia áldozatainak, károsultak többnyire, ingatlanra specializálódó, termőföld lehet, póruljártak helyzete, statisztikai adatokat, lakásmaffia tevékenysége, ingatlannal kapcsolatos, néhány évvel, rendőrség zöldszámára, lakásmaffia tevékenységi, fővárosra korlátozódik, jogszabályokat nagyjából, valósághoz igazították, Hegedüs Róbert, Magyar Hírlapnak Balogh Róbert, Budapesti Rendőr-főkapitányság Kaptár, Kaptár Budapesten, Balogh Róbert, Turi-Kovács Béla, Kisgazda Polgári Szövetség,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Jónás Tamás – Végtelen b...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Fekete István - Akác  Png fotel  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevem  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Alázat  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szép estét kedves látogatóimna...  Nevem  Bounty krémes  Fehér virág  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Mai harmónia kártyám  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Csak a fogyatkozás látható  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Éretlen vers  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Tavaszi kép  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Png lepke  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Reggel van  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Lóhere  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Próbálj meg ...  Png kutya  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Idő  Kellemes délutánt kívánok  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Nagyon különös  Németh László tollából  A boldog családok mind hasonló...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Alázat  képre írva  Alázat  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
lakásmaffia Téma, jogszabályok szigorítása, lakásmaffia áldozatainak, károsultak többnyire, ingatlanra specializálódó, termőföld lehet, póruljártak helyzete, statisztikai adatokat, lakásmaffia tevékenysége, ingatlannal kapcsolatos, néhány évvel, rendőrség zöldszámára, lakásmaffia tevékenységi, fővárosra korlátozódik, jogszabályokat nagyjából, valósághoz igazították, személyes adatokat, tulajdoni lapba, egyszerű betekintésre, tulajdonosi lapra, érintettet SMS-ben, szolgáltatást előre, földhivatali adatokhoz, lakástörvény 2006, rendeltetésszerű használat, jelek szerint, önkormányzati lakások, adásvételi szerződést, idősebb családtagjainkra, jelenlegi elkövetési, értelmi fogyatékkal, utóbbi időben, elkövetők ingatlan, felek közötti, vevőt illeti, eredeti tulajdonos, havi illetményt, járadéki jogosultságról, erőszakos bűncselekmények, hamis személyi, hamis okmányokkal, lakást vagy, kriminalisztikai tanulmány, rendszerváltozás előtt, lakásprivatizáció teremtette, zavarosban való, lakásmaffia virágkora, ezredfordulóra tehető, közhiedelemmel ellentétben, kommunikációs készsége, felek között, felderítési arány, lakásmaffia működési, ingatlanpiaci boomnak, felszabadult pénzt, tapasztalatok szerint, falvakba tették, nemzeti földalapban, kisebb tulajdonszerzési, majdani továbbadásból, tényleges piaci, felkínált területekért, uniós állampolgárok, hazai termőföldárak, lakásmaffia nagy, időszakra készül, tendencia erősödni, tendencia csak, törvényhozók szabályozzák, földhöz jutás, legtöbb európai, ellenzéki politikus, rendkívül szigorú, tulajdonszerzési, bűnszövetkezetek, rendeltetésszerű, kriminalisztikai, rendszerváltozás, nyilvántartásban, lakástulajdonost, családtagjainkra, valószínűséggel, borítékolhatóan, bűncselekmények, illetékfizetési, ingatlanbűnözők, ezredfordulóra, bűncselekményt, jogszabályokat, felvásárlására, haszonélvezeti, specializálódó, magyarországon, önkormányzatok, hozzáférhetnek, közhiedelemmel, földhivatalban, katasztrofális, jogosultságról, lakásmaffiának, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1821
  • e Hét: 16051
  • e Hónap: 27162
  • e Év: 180658
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.